Emjee ICT diensten

bezig met laden...

Search
Emjee ICT diensten

Emjee ICT diensten

Klassenwerk in ICT
Emjee ICT diensten

Emjee ICT diensten

Klassenwerk in ICT
Emjee ICT diensten

Emjee ICT diensten

Klassenwerk in ICT
Emjee ICT diensten

Emjee ICT diensten

Klassenwerk in ICT

Wat is e-afval?


Wat is e-afval?

Een oude laptop, kapotte wasmachine of een waterkoker die stuk is. Allemaal voorbeelden van e-afval. Door de snelle technologische groei in de wereld zijn er veel kapotte apparaten die we niet recyclen. Wat houdt e-afval in? En wat kunnen we doen tegen dit wereldwijde probleem? Lees verder en leer meer over e-afval.

Elektronisch afval

E-afval is de afkorting van elektronisch afval. In het Engels ook wel e-waste genoemd. Alles waar een batterij in zit of een snoer aanhangt valt onder deze afvalstroom. E-afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Niet zo gek, als je bedenkt hoeveel elektronische apparaten je alleen al in huis hebt staan. Een koelkast, vaatwasser, stofzuiger, televisie, laptop en wasmachine bijvoorbeeld. Maar ook kleine apparaten zoals een zaklamp, afstandsbediening, föhn, oplader en mixer horen hierbij.

E-afval is een wereldwijd probleem

Alle oude en kapotte elektronische apparaten zorgen voor een wereldwijd probleem. Ieder jaar worden er miljoenen tonnen aan nieuw e-afval geproduceerd. Deze groei heeft meerdere oorzaken. De toename van de wereldbevolking en economische welvaart spelen mee. Maar ook de snelle technologische ontwikkeling en prijsdaling van IT-producten dragen bij. Elektronische producten hebben hierdoor een korte levensduur en komen snel op een berg van e-afval terecht. Ontwikkelde landen dragen het meest bij aan dit probleem. Maar ontwikkelingslanden lopen hun achterstand snel in door de lagere IT-prijzen.

Bergen e-afval.jpg

Bergen e-afval

Het meeste e-afval wordt ieder jaar verbrand en gedumpt in het buitenland. Hier zijn gigantische bergen e-afval te vinden. Dit komt doordat het e-afval bij niet gecertificeerde verwerkers terecht komt. Wat grote gevolgen heeft voor het milieu. Verbrand en gedumpt e-afval is extreem vervuilend, een gevaar voor de volksgezondheid en zorgt voor verlies van waardevolle bronnen.

Apart verzamelen

E-afval hoort niet in een normale afvalbak, maar komt hier helaas wel vaak terecht. Het beste is om e-afval apart te verzamelen en niet zomaar weg te gooien. Je kunt het afgeven bij het milieupark, bij een inleverpunt in de buurt brengen of laten repareren als dat nog kan. Waarom is dit beter dan de afvalbak? De schadelijke stoffen in de elektronische apparaten kunnen zo nog veilig uit de apparaten worden verwijderd. En de bruikbare materialen en grondstoffen zoals koper, kunststof en ijzer zijn recyclebaar.

Wat kan jij doen?

Naast het apart verzamelen van e-afval, kun jij nog meer doen om de jaarlijkse groei van e-afval te verminderen. Zoals:
• Probeer jouw kapotte apparaten eerst te repareren voordat je een nieuw product koopt.
• Verkoop of doneer jouw elektronische apparaat als het niet meer aan jouw behoefte voldoet.
• Koop tweedehandsapparaten in plaats van een nieuw model.
• Vermijd wegwerpproducten en investeer in een duurzamere optie.
• Deel jouw kennis over e-afval met anderen. Met elkaar kunnen we de hoeveelheid e-afval verminderen.

Een gerecycled apparaat met lange levensduur

Als je toch een nieuw elektronisch apparaat gaat kopen, kies dan voor een gerecycled model met een lange levensduur. Je kunt letten op de duurzaamheid, slijtagebestendigheid en of het apparaat te repareren is. Een product met deze eigenschappen gaat lang mee. En is daarom het meest effectief tegen de groei van e- afval.

Acer TravelMate Vero.png  

Duurzame laptop voor op school

Een voorbeeld van een gerecycled product met een lange levensduur is de nieuwe Acer TravelMate Vero laptop. Deze laptop is gemaakt van gerecyclede materialen en heeft een minder negatief effect op het milieu. Benieuwd naar deze duurzame optie voor op school? Bekijk onze exclusieve back to school deal. Je krijgt nu drie gratis accessoires cadeau bij de aanschaf van deze groene laptop.

Bekijk de milieuvriendelijke laptop



Gepubliceerd op 31-08-2023

Nieuws
Hardwarebeheer
In ons klantenportal vind je een nieuw onderdeel: Hardwarebeheer. Vanaf 1 november is de basisfunctionaliteit (alleen lezen versie) beschikbaar voor alle besturen (en onderliggende scholen).
Eenvoudiger inloggen op Chromebooks
Vanaf dit schooljaar is het mogelijk om onderbouwleerlingen zonder inlog gebruik te laten maken van Chromebooks.
Windows autopilot: een extra manier van herinstallatie
Onlangs heeft Emjee Autopilot ingesteld op alle Windows leerling laptops die door ons beheerd worden. Op een later moment stelt Emjee dit ook in voor de Windows personeelscomputers.
Tijdelijk 3 jaar garantie op Acer TravelMate Spin B3 laptops!!!
Tijdelijk 3 jaar garantie op de Acer TravelMate Spin B3 laptops! En ook nog eens kans maken op een Leba Laptopkar. Dat is nog eens een leuke actie.
Let op je privacy als je Google Workspace gebruikt
Uit onderzoek door de Rijksoverheid en SIVON is gebleken dat er privacyrisico’s gepaard gaan met het gebruik van Google Workspace (voorheen Google G-Suite). Deze aanhoudende privacyrisico’s kunnen
Emjee Internetfilter
In de online wereld waarin leven, komen we nieuwe dreigingen tegen. Waar je goed beveiligd voor wilt zijn. Deze bedreigingen bestaan niet alleen uit malware en phishing, maar ook uit ongepaste
Privacy risico’s bij gebruik van Google G-Suite
Uit een onderzoek naar dataverzameling en -verwerking (een zogenoemde Data Protection Impact Assessment (DPIA)) blijkt dat er privacy risico’s gepaard gaan met het gebruik van Google G-Suite.
Het belang van twee-staps-verificatie
Phishingmails worden steeds vaker verstuurd. En er belanden regelmatig wachtwoorden online, omdat websites worden gehackt. Wist u dat hackers inmiddels zijn overgegaan op het geautomatiseerd raden van
Prijswijziging Google Chrome Education Upgrade Licentie
In januari 2020 kondigde Google aan dat ze de prijs van een Chrome Education Upgrade Licentie gingen verhogen. Van € 23,00 (exclusief BTW) naar € 34,00 (exclusief BTW) per apparaat licentie. Door
Meekijksoftware op Windows
Voordelige meekijksoftwareNu veel leerlingen over een ‘eigen’ device beschikken is het voor leraren handig om mee te kunnen kijken op de laptops. Anno 2020 zijn er verschillende pakketten op de markt
© 1999-2024, Emjee ICT diensten Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Naar boven