Phishingmails worden steeds vaker verstuurd. En er belanden regelmatig wachtwoorden online, omdat websites worden gehackt. Wist u dat hackers inmiddels zijn overgegaan op het geautomatiseerd raden van wachtwoorden? Op een intelligente manier worden gegevens die op het internet staan met elkaar gecombineerd. En wat blijkt? Veel wachtwoorden zijn op deze manier gewoon te achterhalen. Het vervelende is dat u er in eerste instantie niets van merkt.
Om dit te voorkomen kunt u twee-staps-verificaties instellen. Dit betekent dat u na het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord, u op een tweede manier moet bevestigen dat u bent wie u beweert te zijn. Zo zijn uw online accounts beter beveiligd. En hier geven wij u graag wat tips over.
Tip 1: Controleer of een wachtwoord gelekt is
Via de website (Have I been pwned - Ben ik gehackt) kunt u snel achterhalen of één of meer van uw wachtwoorden op het internet bekend is.
- Ga naar de website
- Vul uw schooladres(sen) en privé adres(sen) in
- Controleer of de wachtwoorden bekend zijn of niet. Als dit het geval is raden wij aan om zo snel mogelijk uw wachtwoord te veranderen.
Tip 2: Zet twee-staps-verificatie aan in ParnasSys
Om de beveiliging van uw ParnasSys-account te verbeteren, kunt u gebruikmaken van twee-staps-verificatie. Als u deze optie inschakelt, logt u niet alleen in met een gebruikersnaam en wachtwoord. Maar ook met een steeds wisselende code. Deze wisselende code wordt gegenereerd door een een app op uw telefoon. Hierdoor kan een kwaadwillende gebruiker geen toegang krijgen tot uw account met alleen de gebruikersnaam en het wachtwoord. Deze persoon beschikt niet over de juiste code en kan daarom niet inloggen in uw ParnasSys-account. Lees hier hoe u twee-staps-verificatie in ParnasSys instelt. Voor meer informatie over de twee-staps-verificatie in ParnasSys kunt u hier terecht.
Ter informatie: In het stappenplan wordt gesproken over de Google Authenticator. Wanneer u als organisatie van Office 365 gebruik maakt, kunt u in plaats van de Google Authenticator ook gebruik maken van de Microsoft Authenticator.
Tip 3: Wijzig onveilige wachtwoorden
Wanneer u niet met 100% zekerheid kunt zeggen dat u de enige bent die het wachtwoord kent is het tijd om uw wachtwoord(en) te wijzigen. Op deze website (How secure is my password) kunt u op een veilige manier testen hoe snel het door uw verzonnen wachtwoord te kraken is door een computer. Een handige tool dus. Nog een laatste tip: een sterk wachtwoord bestaat naast gewone letters en cijfers ook uit hoofdletters, leestekens en bijzondere karakters. U kunt ook gebruik maken van een zogenaamde lange wachtwoordzin (passphrase). Hoe langer de zin, hoe veiliger.
In de onderstaande informatieve video vindt u meer informatie over de noodzaak en werking van twee-factor-verificatie in het onderwijs. Gericht op scholen die werken met ParnasSys en Office 365.