Regelmatig worden scholen bestookt met aanbiedingen voor tweedehands pc’s, met ogenschijnlijk aantrekkelijke prijzen. Eerste gedachte: ik kan voor weinig geld aan apparatuur komen.
Ons advies: Denk goed na voordat je overgaat tot aanschaf van tweedehands- (of gedoneerde) pc's en/of laptops.
Tweedehands apparatuur
Met enige regelmaat steekt een hardnekking misverstand de kop op. Er wordt gedacht wordt dat het onderwijs een organisatie is, waar men met hele oude computers werkt en dat men dus blij is met alles wat aangeboden wordt door het bedrijfsleven.
Voor sommige scholen geldt dat wellicht nog, maar voor verreweg de meeste scholen al lang niet meer. Juist het basisonderwijs werkt in moderne (Windows 10) omgevingen met moderne online software. Het is daarom een misvatting dat het onderwijs wel met 'afdankertjes' uit het bedrijfsleven kan werken.
Waarom wordt apparatuur in het bedrijfsleven na pakweg vijf jaar vervangen? Men doet dit omdat bij oude(re) pc’s het aantal storingen toeneemt en de prestaties niet meer toereikend zijn. Datzelfde geldt echter ook voor het basisonderwijs! Wie rendement wil halen uit de ict-voorzieningen, zorgt ervoor dat de infrastructuur op orde is.
Andere belemmeringen bij tweedehands apparatuur:
- Er is vaak geen of onvoldoende garantie
- Geen zekerheid over de goed werkende status
- Het ontbreken van een TPM module i.v.m. privacy eisen
- Geen zekerheid over de technische staat (behuizing)
- Geen zekerheid over gelijke modellen (wat de apparatuur beheertechnisch duur maakt)
- Na ongeveer 5 jaar heeft een gemiddelde pc zijn gebruikswaarde verloren; de betere pc zou tot 7 jaar mee kunnen gaan.
- Een computer die je nu aanschaft is ongeveer acht keer sneller dan een computer van vijf jaar oud; daardoor frustratie bij gebruikers omdat de performance vaak enorm tegenvalt
(volgens de wetmatigheid van Moore die zegt dat de snelheid van de computer elke 20 maanden verdubbelt)
- Bij een nieuwe pc deel je de aanschafkosten door 5; bij een tweede hands pc door 2 of door 3. Bent u nu echt veel goedkoper uit?
- Neem ook (licentie)kosten voor inrichting, plaatsing en onderhoud mee in het totaalplaatje,
Uitbreiding werkplekken
Wanneer tweedehands (of gedoneerde) pc’s ingezet worden om het aantal werkplekken uit te breiden, ontstaat op niet al te lange termijn weer een nieuw probleem. Collega's verwachten namelijk (terecht of onterecht) wel dat ze t.z.t. vervangen worden, want men is er gewend aan geraakt. Maar.... is hier in de meerjarenbegroting ook rekening mee gehouden?
Conclusie
Gebruikte (tweedehands) computers aanschaffen is alleen een optie in specifieke omstandigheden en er geen middelen zijn voor een beter alternatief. Zorg er wel voor dat de apparatuur ruim aan de minimumspecificaties voor het besturingssysteem voldoet. Daarnaast moet je ook realistisch zijn: hoe lang kan deze apparatuur nog mee in een onderwijsomgeving die echt rendement wil halen uit ict?
Wanneer je gebruik wilt maken van tweedehands apparatuur, doe dat dan bij voorkeur via een bedrijf dat hier gespecialiseerd in is. Zij kennen de dynamiek en leveren vaak wel de benodigde basislicenties en gararanties.